Råd från experten

Trailrunning – fokus på löparupplevelsen

Facebook
Twitter
LinkedIn
Maila

Alltfler löpare vill prova på trail running, dvs löpning i lite tuffare terräng där löpupplevelsen är i fokus. Jämfört med väglöpning är trail-löpning lite mer utmanande och varierande. Det är också mer skonsamt att springa på mjukt underlag och det är även bra för löpstyrkan. Egentligen är det bara nyfikenheten och äventyrligheten som sätter gränser för var man kan springa. Man tvingas använda sina djuriska förmågor när man springer i svår terräng och ibland får man använda händerna när det är brant. Det finns en anledning till att man kallar det för trail running istället för terränglöpning, menar trailexperten Fredrik Ölmqvist som började med trail running för 16 år sedan.
– Trail running är improviserad terränglöpning som mer handlar om frihet och utforskande, och om att ha kul. Träningseffekten får man på köpet. Varje löptur är unik. Det kan vara tufft. Det kan vara härligt och avkopplande. Eftersom det är svårt att mäta distansen i skogen kan du helt sonika lägga ’mätandet’ åt sidan. Det gäller mätandet av tid likaså. Så du kan vara dig själv i större utsträckning. Du lägger själv ribban utifrån dagskänsla.

Varför skall man ha terrängskor?
– Löpupplevelsen i terrängen blir mycket bättre med riktiga terrängskor med bra grepp och kontroll, vilket gör att du kommer att känna dig tryggare och våga mer. Många vanliga löparskor blir sladdriga och tappar passformen när de blir blöta och har heller inte samma slitstyrka.
Som trailredaktör testar Fredrik omkring 30 nya skomodeller för trail running årligen. Han vet vilka egenskaper en bra trailsko bör ha.
– Först och främst bör den fixera foten så att den inte rör sig i skon. Om du skall springa i tuffare terräng bör skon ha en lite styvare och kraftigare ovandel. Yttersulan skall ge bra fäste på både hårda, mjuka och våta underlag. Skon bör erbjuda visst skydd och förstås ha bra slitstyrka. Dämpningen bör inte vara för mjuk och profilen bör vara låg för optimal kontroll och markkänsla.

Olika kategorier

Det finns olika sorters trailskor för olika sorters underlag, fottyper, distans etc.

’Allround-trail’ är väldämpad och passar för längre löpturer på blandat underlag. Ett bra alternativ som mängdträningssko.

’Minimalistisk-trail’ har begränsad dämpning, låg vikt och låg profil för dig som prioriterar löpkänslan.

’Off-trail’ har hårdare dämpning, lägre profil och mer grovmönstrad yttersula för löpning i ospårad terräng.

’Ultra-trail’ har hög komfort, bra rull och tillräcklig dämpning för riktigt långa löpturer.

Varför välja oss?
Vi är experter på att hitta rätt sko.

Erfarna ortopedtekniker

Vår kunniga och erfarna personal har specialkompetens inom bl.a. ortopedteknik, idrottsortopedi och fysioterapi.

20 års erfarenhet

Vi har över 20 års erfarenhet när det kommer till att utreda, analysera och ta fram den lösning som passar just dig.

Hantverkskunnande

Att forma ett inlägg kan liknas vid ett gediget hantverk. Vi är detaljorienterad och lägger stor vikt vid kundnöjdhet.

Från vardagsmotion till maraton

Vi är experter på fötter och skor och hjälper alla, från elitidrottaren till vardagsmotionären, till bättre fothälsa.