Råd från experten

Byta eller behålla

Facebook
Twitter
LinkedIn
Maila

Hur många mil håller dina löparskor?

Vi träffar många kunder som har skor som inte är köpta eller anpassade för just deras behov och då uppstår problem direkt. Vi brukar säga att skor håller ca. 80–100 mil men att det gäller bara om skon är anpassad för just dig och ditt löpsteg. Hur tänker vi då? Och hur ska man egentligen veta när det är dags att byta skor?

 

Börja med att inte chansa
Att chansa när man köper löparskor och inte ta hänsyn till dina förutsättningar gällande fotvalv, kroppsvikt eller löpsteg är ingen bra start. Då faller hela tanken om livslängden och om hur länge en sko faktiskt håller för just dig. En utprovad sko blir således mer värd eftersom den håller de mil som den är tänkt att göra.

En utprovad sko gör skillnad
En sko fungerar bäst om den är anpassad. Den bör ta hänsyn till just dina smala eller breda fötter, höga vrister eller låga/höga fotvalv. Den ska också ta hänsyn till hur du faktiskt springer, eller går, på löpbandet. Att exempelvis köpa en sko som är anpassad för ett högt fotvalv, när du i själva verket har låga och platta fötter, och vise versa, är förstås inte att rekommendera.

Andra saker som påverkar
När det handlar om frågan byta skor eller inte, är det oftast mellansulan som är svaret. En mellansula beräknas sköta dämpningen i dina skor i ca. 80–100 mil. Men det kan också uppstå slitage på hälkappan eller på ovandelen av skon. En annan faktor är förstas tidens gång där smuts, vatten och de platser du oftast springer gör en stor skillnad för hur länge skon håller.

Ett enkelt tips kring byte – eller inte – av skor
Ett enkelt tips för dig som inte väljer att komma in till oss för att se över dina skor är att göra en liten självbesiktning. Ställ dina skor på en plan yta och titta bakifrån på hur dom lutar. Ofta kan du då med blotta ögat se om dina skor lutar mer eller mindre – utåt eller inåt. Om dina skor lutar kraftigt eller har blivit snedställda då är det är direkt olämpligt att använda dem. Det kan exempelvis orsaka belastningsskador.

Vi har sett tusentals fötter och skor
Vi har sett tusentals och åter tusentals fötter här på Löp & Sko Kliniken och vi har provat ut ett imponerande stort antal skor under våra snart 25 år på Plantagegatan 4, strax bakom Hagabion i Göteborg. Tack vare det har vi samlat på oss en en massa kunskap om vem som behöver vilken sko. Till detta har vi dessutom tre duktiga ortopedtekniker till vårt förfogande. Välkommen till Löp & Sko Kliniken, helt enkelt! Och du kan se fram emot fler skadefria och njutbara löprundor året runt.

Varför välja oss?
Vi är experter på att hitta rätt sko.

Erfarna ortopedtekniker

Vår kunniga och erfarna personal har specialkompetens inom bl.a. ortopedteknik, idrottsortopedi och fysioterapi.

20 års erfarenhet

Vi har över 20 års erfarenhet när det kommer till att utreda, analysera och ta fram den lösning som passar just dig.

Hantverkskunnande

Att forma ett inlägg kan liknas vid ett gediget hantverk. Vi är detaljorienterad och lägger stor vikt vid kundnöjdhet.

Från vardagsmotion till maraton

Vi är experter på fötter och skor och hjälper alla, från elitidrottaren till vardagsmotionären, till bättre fothälsa.

PRESENTKORT
Ge någon nära dig en nystart!

Välj tjänst

Ortopedteknisk konsultation

Är du osäker på om du behöver ett inlägg?
Börja med en grundlig undersökning av dina fötter från utbildad ortopedtekniker.

Klinikens skoutprovning

Noggrann fot- och löpstegsanalys som avslutas
med utprovning av modeller. Bra för både vardagsmotionärer och aktiva löpare.

Formgjutna inlägg

Vi skapar individuellt framtagna skoinlägg som avlastar och motverkar vanliga åkommor som hälsporre, löparknä och benhinnebesvär m.m.