Råd från experten

Ta hand om dina skor

Facebook
Twitter
LinkedIn
Maila

För att få ut så mycket som möjligt av dina skor och bibehålla skornas passform, dämpning, stabilitet och hållbarhet är det viktigt att du sköter dem på ett bra sätt.

Löparskor blir smutsiga och behöver tvättas regelbundet.Dels för att andningsfunktionen blir bättre men också för att sandpartiklar i ovandelens mesh och sömmar gör att skon nöts ut snabbare. Med regelbunden rengöring undviker du att meshnylonet på ovandelen stelnar och blir poröst, vilket leder till försämrad passform och att skons ovandel lättare går sönder.

Tvätta därför löparskorna regelbundet för hand med ljummet vatten. Om vattnet är för varmt kan det vara skadligt för klister och laminat. Använd främst vatten och emellanåt ytterst lite tvättmedel för att hålla dem fräscha och få bort dålig odör. Tvätta aldrig skorna i tvättmaskin, då det sliter mycket och förkortar livslängden. Borsta dem istället med diskborste. Med tvättsvampens hårda sida du kan få mellansulans sidor fina igen. Peta bort stenar, glasbitar mm. som fastnat yttersulan. Tvätta innersulorna separat och torka skorna i rumstemperatur med tidningspapper. Byt ut tidningspapper efter någon timme. Undvik att förvara löparskorna varmt eller i direkt solljus då detta förkortar livslängden. Bland annat torkar gummisulan och förlorar sin dämpande förmåga. Om skorna har en tendens att krökas upp i tådelen kan du sätta dem i spänn med ett skoblock.

Gore-Texskor med ovandel i tyg
Rengör med ljummet vatten och låt självtorka. Behandla dem sedan med vattenavstötande spray när de har torkat. Använd aldrig vax eller fett för vattentätning – det kan äventyra skornas andningsförmåga.

Läderskor
Med regelbundet underhåll och förebyggande skovård kan du hålla dina skinnskor i bra skick under många år. Rengör med mjuk borste, ev ljummet vatten, men ej varmare. Ta ur innersula och tvätta separat. Gnid in ett tunnt lager skovax medan skinnet fortfarande är fuktigt. Torka skorna med tidningspapper och lufta dem i skuggan, aldrig i solen. Torka aldrig skinnskor på hög värme (element, torkskåp, vid braskamin) eftersom detta kan leda till att skinnet spricker. Impregnera nya skinnskor innan de används.

– Tänk på att aldrig förvara skor där det är fuktigt, eftersom skorna kan mögla.

Hur länge kan man använda en löparsko?
Man brukar säga att dämpningsförmågan i mellansulan avtar med tiden och att den hårdnar efter ca två år. Men det beror också på hur mycket skorna används och hur de använts. Kroppsvikt och fotrörelser påverkar livslängden. En sko som är anpassad till din fot och ditt löpsteg håller längre. Om yttersulan har blivit snedsliten är det hög tid att byta ut skorna eftersom det är direkt olämpligt att springa med sneda skor.

Man brukar känna när den mjuka dämpningen försvinner, men om du är osäker på hur gamla dina skor är brukar tillverkningsdatum stå i plösen.

De flesta terrängskor klarar i allmänhet slitage bra, eftersom de är gjorda för att tåla tuffa tag. Man bör också känna till att lättviktsskor har kortare livslängd, då de saknar förstärkningar.

Varför välja oss?
Vi är experter på att hitta rätt sko.

Erfarna ortopedtekniker

Vår kunniga och erfarna personal har specialkompetens inom bl.a. ortopedteknik, idrottsortopedi och fysioterapi.

20 års erfarenhet

Vi har över 20 års erfarenhet när det kommer till att utreda, analysera och ta fram den lösning som passar just dig.

Hantverkskunnande

Att forma ett inlägg kan liknas vid ett gediget hantverk. Vi är detaljorienterad och lägger stor vikt vid kundnöjdhet.

Från vardagsmotion till maraton

Vi är experter på fötter och skor och hjälper alla, från elitidrottaren till vardagsmotionären, till bättre fothälsa.