TESTA TRAIL RUNNING – FOKUS PÅ LÖPUPPLEVELSEN!

Alltfler löpare vill prova på trail running, dvs löpning i lite tuffare terräng där löpupplevelsen är i fokus. Jämfört med väglöpning är trail-löpning lite mer utmanande och varierande. Det är också mer skonsamt att springa på mjukt underlag och det är även bra för löpstyrkan. Egentligen är det bara nyfikenheten och äventyrligheten som sätter gränser för var man kan springa. Man tvingas använda sina djuriska förmågor när man springer i svår terräng och ibland får man använda händerna när det är brant. Det finns en anledning till att man kallar det för trail running istället för terränglöpning, menar trailexperten Fredrik Ölmqvist som började med trail running för 16 år sedan.
– Trail running är improviserad terränglöpning som mer handlar om frihet och utforskande, och om att ha kul. Träningseffekten får man på köpet. Varje löptur är unik. Det kan vara tufft. Det kan vara härligt och avkopplande. Eftersom det är svårt att mäta distansen i skogen kan du helt sonika lägga ’mätandet’ åt sidan. Det gäller mätandet av tid likaså. Så du kan vara dig själv i större utsträckning. Du lägger själv ribban utifrån dagskänsla.

Varför skall man ha terrängskor?
– Löpupplevelsen i terrängen blir mycket bättre med riktiga terrängskor med bra grepp och kontroll, vilket gör att du kommer att känna dig tryggare och våga mer. Många vanliga löparskor blir sladdriga och tappar passformen när de blir blöta och har heller inte samma slitstyrka.
Som trailredaktör testar Fredrik omkring 30 nya skomodeller för trail running årligen. Han vet vilka egenskaper en bra trailsko bör ha.
– Först och främst bör den fixera foten så att den inte rör sig i skon. Om du skall springa i tuffare terräng bör skon ha en lite styvare och kraftigare ovandel. Yttersulan skall ge bra fäste på både hårda, mjuka och våta underlag. Skon bör erbjuda visst skydd och förstås ha bra slitstyrka. Dämpningen bör inte vara för mjuk och profilen bör vara låg för optimal kontroll och markkänsla.

Olika kategorier

Det finns olika sorters trailskor för olika sorters underlag, fottyper, distans etc.

’Allround-trail’ är väldämpad och passar för längre löpturer på blandat underlag. Ett bra alternativ som mängdträningssko. (Asics Fuji-Trainer, Asics Fuji-Attack, Saucony Peregrine 5, Brooks Pure Grit 3, New Balance 110v2)

’Minimalistisk-trail’ har begränsad dämpning, låg vikt och låg profil för dig som prioriterar löpkänslan. (Brooks Pure Grit 3)

’Off-trail’ har hårdare dämpning, lägre profil och mer grovmönstrad yttersula för löpning i ospårad terräng. (Inov-8 X-Talon 212, Asics Gel-Fuji Setsu)

’Ultra-trail’ har hög komfort, bra rull och tillräcklig dämpning för riktigt långa löpturer. (Asics Fuji-Trainer, Saucony Peregrine 5, Asics Gel-Fuji Attack)

TILLBAKA TILL EXPERTRÅDEN

LÖP & SKO’S ORTOPEDISKA TJÄNSTER

UTPROVNING AV SKOR

Vi är experter på att hitta rätt sko. Först efter noggrann fot- och löpstegsanalys föreslår vi lämpliga modeller både för din löpmängd och/eller dina promenader. Förutom träningsskor har vi även snygga skinnskor, kängor och tofflor. Gratis vid köp av skor, endast utprovning kostar 300 kr. Drop-in i mån av tid.

Läs mer.

ORTOPEDISKA SKOINLÄGG

Vi är flera diplomerade och erfarna ortopedtekniker och sjukgymnaster på Löp & Sko Kliniken. Vi har god renommé när det gäller att hitta rätt skoinlägg för just dina fötter – oavsett om det gäller fot- och knäbesvär eller förebyggande åtgärder.

Läs mer.

ORTOPEDTEKNISK KONSULTATION

Många motionärer och proffs kommer till våra sjukgymnaster och ortopedtekniker flera gånger om året för uppföljning eller utredning. Andra besöker oss för att de är osäkra på nästa steg i sin skadeprevention eller rehabilitering.

Läs mer.

BOKA TID
BOKA TID
BOKA TID

LÖP & SKO’S ORTOPEDISKA TJÄNSTER

UTPROVNING AV SKOR

Läs mer

BOKA TID

ORTOPEDISKA FOTBÄDDAR

Läs mer

BOKA TID

ORTOPEDISK KONSULTATION

Läs mer

BOKA TID
2018-03-31T13:52:03+02:00