TIPS NÄR DU VÄLJER SKOR

Passformen är A och O
Passformen påverkar löpupplevelsen och lusten att ta på sig skorna. Självklart skall bredfotade inte tvinga ner sina fötter i för smala skor. Likväl bör personer med smala fötter välja skor med smal läst, så att foten inte åker omkring inne i skon. Tänk på att det bör finnas extra utrymme framför tårna eftersom fotvalven trycks ut under löpning. Fötterna sväller dessutom när de blir varma och åker fram något i skon vid utförslöpning. Räkna med minst 5-10 millimeters mellanrum längst fram.

– Med åldern får många successivt större fötter, förklarar Löp & Sko’s Patrik Jacobsson, Leg. sjukgymnast. Han har även följande råd:

Fötternas storlek ökar under dagen, därför bör man prova ut skor på eftermiddagen
Fötterna förändras under löpning i takt med att de tröttas ut. Passiva strukturer tänjs ut och fötterna blir längre. Storleken förändras efter 5 km, än mer efter 20 km och skall du springa marathon eller längre behöver du ytterligare utrymme fram.
Välj alltid skostorlek efter fotens längsta punkt, den längsta tån.

När det gäller utprovning av skor för terränglöpning ökar kravet på ett tajt vristgrepp, så att foten inte rör sig i skon. När du provar skon skall det kännas att den “kramar” åt runt mittfoten. För optimalt hälgrepp kan man snöra en ögla i dubbelhålen högst upp (se bilden) och på så vis spänna åt häldelen. Prova gärna skon med en lite tjockare socka ifall du har tänkt att använda skon för vinterlöpning.

När det gäller rätt skoval för att undvika löparrelaterade skador finns en generell regel: löpare med en historia av ITB eller stressfraktur behöver mer stötdämpning, medan de som brukar dra på sig löparknä, plantar fasciitis eller hälseneinflammation behöver mer stabilitet.

TILLBAKA TILL EXPERTRÅDEN

LÖP & SKO’S ORTOPEDISKA TJÄNSTER

UTPROVNING AV SKOR

Vi är experter på att hitta rätt sko. Först efter noggrann fot- och löpstegsanalys föreslår vi lämpliga modeller både för din löpmängd och/eller dina promenader. Förutom träningsskor har vi även snygga skinnskor, kängor och tofflor. Gratis vid köp av skor, endast utprovning kostar 300 kr. Drop-in i mån av tid.

Läs mer.

ORTOPEDISKA SKOINLÄGG

Vi är flera diplomerade och erfarna ortopedtekniker och sjukgymnaster på Löp & Sko Kliniken. Vi har god renommé när det gäller att hitta rätt skoinlägg för just dina fötter – oavsett om det gäller fot- och knäbesvär eller förebyggande åtgärder.

Läs mer.

ORTOPEDTEKNISK KONSULTATION

Många motionärer och proffs kommer till våra sjukgymnaster och ortopedtekniker flera gånger om året för uppföljning eller utredning. Andra besöker oss för att de är osäkra på nästa steg i sin skadeprevention eller rehabilitering.

Läs mer.

BOKA TID
BOKA TID
BOKA TID

LÖP & SKO’S ORTOPEDISKA TJÄNSTER

UTPROVNING AV SKOR

Läs mer

BOKA TID

ORTOPEDISKA FOTBÄDDAR

Läs mer

BOKA TID

ORTOPEDISK KONSULTATION

Läs mer

BOKA TID
2018-03-31T13:54:39+02:00