TA HAND OM DINA SKOR

För att få ut så mycket som möjligt av dina skor och bibehålla skornas passform, dämpning, stabilitet och hållbarhet är det viktigt att du sköter dem på ett bra sätt.

Löparskor blir smutsiga och behöver tvättas regelbundet. Dels för att andningsfunktionen blir bättre men också för att sandpartiklar i ovandelens mesh och sömmar gör att skon nöts ut snabbare. Med regelbunden rengöring undviker du att meshnylonet på ovandelen stelnar och blir poröst, vilket leder till försämrad passform och att skons ovandel lättare går sönder.

Tvätta därför löparskorna regelbundet för hand med ljummet vatten. Om vattnet är för varmt kan det vara skadligt för klister och laminat. Använd främst vatten och emellanåt ytterst lite tvättmedel för att hålla dem fräscha och få bort dålig odör. Tvätta aldrig skorna i tvättmaskin, då det sliter mycket och förkortar livslängden. Borsta dem istället med diskborste. Med tvättsvampens hårda sida du kan få mellansulans sidor fina igen. Peta bort stenar, glasbitar mm. som fastnat yttersulan. Tvätta innersulorna separat och torka skorna i rumstemperatur med tidningspapper. Byt ut tidningspapper efter någon timme. Undvik att förvara löparskorna varmt eller i direkt solljus då detta förkortar livslängden. Bland annat torkar gummisulan och förlorar sin dämpande förmåga. Om skorna har en tendens att krökas upp i tådelen kan du sätta dem i spänn med ett skoblock.

Gore-Texskor med ovandel i tyg
Rengör med ljummet vatten och låt självtorka. Behandla dem sedan med vattenavstötande spray när de har torkat. Använd aldrig vax eller fett för vattentätning – det kan äventyra skornas andningsförmåga.

Läderskor
Med regelbundet underhåll och förebyggande skovård kan du hålla dina skinnskor i bra skick under många år. Rengör med mjuk borste, ev ljummet vatten, men ej varmare. Ta ur innersula och tvätta separat. Gnid in ett tunnt lager skovax medan skinnet fortfarande är fuktigt. Torka skorna med tidningspapper och lufta dem i skuggan, aldrig i solen. Torka aldrig skinnskor på hög värme (element, torkskåp, vid braskamin) eftersom detta kan leda till att skinnet spricker. Impregnera nya skinnskor innan de används.

– Tänk på att aldrig förvara skor där det är fuktigt, eftersom skorna kan mögla.

Hur länge kan man använda en löparsko?
Man brukar säga att dämpningsförmågan i mellansulan avtar med tiden och att den hårdnar efter ca två år. Men det beror också på hur mycket skorna används och hur de använts. Kroppsvikt och fotrörelser påverkar livslängden. En sko som är anpassad till din fot och ditt löpsteg håller längre. Om yttersulan har blivit snedsliten är det hög tid att byta ut skorna eftersom det är direkt olämpligt att springa med sneda skor.

Man brukar känna när den mjuka dämpningen försvinner, men om du är osäker på hur gamla dina skor är brukar tillverkningsdatum stå i plösen.

De flesta terrängskor klarar i allmänhet slitage bra, eftersom de är gjorda för att tåla tuffa tag. Man bör också känna till att lättviktsskor har kortare livslängd, då de saknar förstärkningar.

TILLBAKA TILL EXPERTRÅDEN

LÖP & SKO’S ORTOPEDISKA TJÄNSTER

UTPROVNING AV SKOR

Vi är experter på att hitta rätt sko. Först efter noggrann fot- och löpstegsanalys föreslår vi lämpliga modeller både för din löpmängd och/eller dina promenader. Förutom träningsskor har vi även snygga skinnskor, kängor och tofflor. Gratis vid köp av skor, endast utprovning kostar 300 kr. Drop-in i mån av tid.

Läs mer.

ORTOPEDISKA SKOINLÄGG

Vi är flera diplomerade och erfarna ortopedtekniker och sjukgymnaster på Löp & Sko Kliniken. Vi har god renommé när det gäller att hitta rätt skoinlägg för just dina fötter – oavsett om det gäller fot- och knäbesvär eller förebyggande åtgärder.

Läs mer.

ORTOPEDTEKNISK KONSULTATION

Många motionärer och proffs kommer till våra sjukgymnaster och ortopedtekniker flera gånger om året för uppföljning eller utredning. Andra besöker oss för att de är osäkra på nästa steg i sin skadeprevention eller rehabilitering.

Läs mer.

BOKA TID
BOKA TID
BOKA TID

LÖP & SKO’S ORTOPEDISKA TJÄNSTER

UTPROVNING AV SKOR

Läs mer

BOKA TID

ORTOPEDISKA FOTBÄDDAR

Läs mer

BOKA TID

ORTOPEDISK KONSULTATION

Läs mer

BOKA TID
2018-03-31T13:55:22+02:00