Lång vinter ökar löparskadorna

2010 kom endast 69 procent av de anmälda till start i Göteborgsvarvet. Huvudorsaker till det stora bortfallet var skada, sjukdom eller otillräckligt tränad. Okunskap och orealistiska målsättningar bidrar till den förhöjda skadefrekvensen som följer med stressen att “komma i form till varvet”.

– Tusentals människor borde kanske avstå Göteborgsvarvet i år, menar Patrik Jacobsson, Leg. sjukgymnast och ortopedtekniker på Löp & Skokliniken. Liksom varje år vid den här tiden ökar nu samtalen från kunder med löprelaterade besvär.

Den långa vintern har hindrat många från att springa. Men att försöka ta igen ett så långt uppehåll från löpningen under två månaders tid på våren innebär uppenbara skaderisker enligt Patrik Jacobsson.

– Form är färskvara och handlar inte enbart om kondition. Det spelar ingen roll om du sprang mycket under 2010. Många orkar i själva verket springa längre och oftare än vad kroppen är redo för efter fyra månader utan löpning. Men plötsligt utsätts leder, senor, ligament, muskler och slemsäckar för stora belastningar, utan att få tillräcklig vila. Då kommer skadorna.

– För mycket på för kort tid är den vanligaste orsaken till överbelastningsskador hos löpare. All träning är specifik. För att klara påfrestningarna som löpning 2 mil innebär behöver kroppen belastas successivt under lång tid.

Patriks råd till dem som inte hållit igång sin löpträning under vintern är att lägga eventuella tidskrav och måltider på varvet åt sidan och istället springa försiktigt fram till tävlingsdagen och på så vis minska risken för skador.

– Många borde tänka till och se mer långsiktigt på sin hälsa. Istället för att stressa sig i form under två månader på våren borde fokus ligga på att kunna springa kontinuerligt under hela året.

Fakta:

  • Cirka 7 av 10 som löptränar kommer att dra på sig en löprelaterad skada någon gång under året. Kroppsvikten ökar upp till fem gånger under löpning, vilket innebär det stora belastningar för fötter, knän och höfter. Multiplicera det med 140 eller fler fotistättningar i minuten. Om du har en snedsliten sko eller är en lite tyngre löpare blir det ännu värre.
  • De flesta som springer har någon form av fotrörelse som medför snedslitning. Utöver att byta ut olämpliga skor kan en specialist hjälpa dig välja rätt sko.
  • Löp och Skokliniken som funnits i 11 år har både elitidrottare och motionärer bland sina kunder. Personalen består av sjukgymnaster, ortopedtekniker och skotekniker med flerårig erfarenhet, kompetens som är nödvändig för att kunna ta fram individuellt anpassade fotbäddar.

2012