Trail running – improviserad terränglöpning

4 okt Skogsmaran, 1 nov Finalloppet

Vi har ett brett sortiment inom trail running.

Göteborg har mycket att erbjuda för den som tycker om att springa nära naturen, på smala naturstigar i park och skog, eller rentav på klipporna ute vid havet. Trail running passar kanske de lite mer äventyrliga löparna som hellre springer ut i naturen, in mellan träden och utforskar hemliga stigar.

Jämfört med löpning på väg eller motionsspår ställer trail running betydligt högre krav på närvaro i nuet, för om du släpper uppmärksamheten bara för ett ögonblick kan det göra ont. Men löpningen blir också intressant på ett annat vis i och med att du är medskapande, du ställs hela tiden inför en massa val och måste ta beslut.

Så här kommer du igång:

Spring ut i skogen och spana efter mindre stigar, och sedan de ännu mindre stigarna... Om du är osäker och rädd för att springa vilse går det alltid att springa tillbaka samma väg. Undvik vägar och slentrian, försök istället utforska nya löpbara stråk i terrängen, kom ihåg att farten är inte det viktiga. Om du är i en park: spring på gräset fritt mellan träden. Spring dit näsan pekar, inte nödvändigtvis i en stor cirkel; pröva att rita dina egna figurer. Spring på vackra platser, till utsiktsplatser, längst ut på uddar, till granarnas sus in i djupa skogen, i soliga gläntor...Bestäm i förväg att löpturen skall handla om att upptäcka, utforska och uppleva nya platser. Försök att ha kul, strunta i prestationen. Betrakta inte träningseffekten av löpturen som målet, utan snarare som en bonus. Fokusera på upplevelsen. Ta det försiktigt och anpassa farten efter terrängen. Tids nog kommer du att vänja dig vid att springa i terrängen och kunna springa snabbare – om det nu är viktigt för dig.

Bra trail running i centrala Göteborg:

Slottsskogen
De flesta springer runt, runt på asfaltsvägarna, men för trail-löparen finns det många härliga småstigar som slingrar upp och ner kring Bragebacken och Utkikstornet. Det är lite som en bergochdalbana men akta så du inte springer in i frisbeegolfarna. Runt Djurparken, Azaleadalen och gamla vattentornet i norra änden finns också en mängd småstigar. Man får improvisera. Stråket förbi Naturhistoriska och landskapsstugorna bort mot Vita Bandet är inte lika brant kuperat som kullarna mellan stora gräsplanen framför Björngårdsvillan och Majorna på andra sidan.

Änggårdsbergen
Naturreservatet Änggårdsbergen är i sanning en oas för terränglöpning. Utöver de bredare promenadstigarna finns ett virrvarr av små smala naturstigar som löper kors och tvärs – perfekt för improviserade löpturer. Det kan emellertid vara bra idé att ta med karta i början; enligt ryktet har folk gått vilse här. Karta finns att köpa i butiken vid Botaniska Trädgårdens entré. Rakt söder om ljunghedarna finns härlig tallskog med mjukt underlag: ett bra ställe att prova på ospårad löpning. Bergskammarna i väster erbjuder väldigt fin och närapå ospårad löpning. Havsutsikten är en bonus. I öster, löper fina småstigar uppe på kammen mellan Brante Backe ovanför Vitsippedalen och Radiomasten. Även mitt i Änggårdsbergen löper flera mindre men likafullt löpbara småkammar. Riktigt utmanande teknisk stiglöpning väntar i ravinen.

Safjället / Krokslätt
En mängd småstigar korsar motionsspåret som löper runt Krokslätts bergiga naturområde, från Vattentornet i nordväst till Mölndalsvägen i sydost. Från Toltorpsdalen leder stigarna brant upp, men väl uppe behöver höjdskillnaderna inte vara något problem.

Örgryte
Pröva småstigarna i området mellan gamla TV-huset och golfbanan. Spring ut på udden bredvid Delsjöns badplats. Utforska Getryggen!

Tips:

  • Ta för vana att alltid kolla ben och armar för fästingar efter och även gärna under löpturen, i synnerhet vid löpning på gräs, småstig och i ospårad terräng. Använd långa tights om du är osäker.
  • Undvik att springa vilse genom att springa i mindre cirklar och lär känna området.
  • Vricka fötterna? Anpassa fart efter förmåga och underlag. Spring “lätt på foten”.
  • Blöta fötter och smutsiga skor? Använd terrängskor som är tåligare och ger bättre grepp.

 

2012