Möt Mikael Ekvall

Det är fredag förmiddag i Skatås. Sveriges snabbaste långdistanslöpare Mikael Ekvall kör ”tusingar” under överinseende av coachen Mats Erixon. Det går rasande fort när Mikael ligger och trycker på i 2:47-tempo.

– Jag försöker att slappna av och flyta. Det är viktigt. Jag kämpade mer förr, säger han under den korta vilan mellan intervallerna.

– Prata inte med honom nu, säger Mats Erixon. Det är viktigt att han kan fokusera helt på uppgiften. Vi tar frågorna efteråt.

Mats som ju tillhört Europatoppen i långdistans och bland annat vunnit Göteborgsvarvet fem gånger vet vad som krävs för att bli en topplöpare.

– Man behöver energi för att det inte skall bli jobbigt, och har man inte fokus blir det svårare och jobbigare att träna.

Samarbetet med Mats Erixon har bland annat inneburit att Mikael numera tränar mer strukturerat, och att han inte är lika mycket skadad som tidigare. 2013 var Mikael bäste svensk på Göteborgsvarvet, vann Finnkampen, tog guld i SM och silver i NM i terräng. Inför 2014 satsar han på löpningen på heltid. Vid VM i halvmarathon i Köpenhamn i slutet av mars slog han så till med 1.02.28 – nytt svenskt rekord, 12 sekunder under Musses 2 år gamla rekord.

– G-P är väl för roliga, säger Mats. När dom listar Västsveriges 50 bästa idrottare är Mikael inte med.

Precis som Mats gjorde när han var som bäst har Mikael valt att vinterträna under Nic Bideau på hög höjd i Australien. Där insåg han vad som krävs för att bli riktigt bra.

– Det gäller att ha kontinuitet, att fortsätta arbeta hårt. Och för att kunna hålla motivationen på en hög nivå behöver man inspiration. Mina målsättningar att på sikt ta en medalj i EM känns inte så avlägsna när jag tränar med löpare som satsar på internationella medaljer.

Löp & Sko Kliniken stöttar Mikael Ekvall med olika ortopediska fotbäddar för träning och vardag.

 

2014