Stjärnglans i Premiärloppet

”Första fem var en plåga, och sista fem var ett helvete. Men nu är det gjort” sa Patrik Jacobsson, Löp&Sko, som endast hade sprungit några kilometer innan loppet.

Premiärloppet i Göteborg är ett lika säkert vårtecken som vitsipporna. När loppet gick lördagen den 16 april fick vi se några av Sveriges snabbaste visa upp sig.
Både Mustafa ”Musse” Mohamed och Charlotta Fougberg deltog – och var snabbast i dam- och herrklassen. 
– Det kan ju inte bli bättre. De tillhör ju de bästa i Sverige, kommenterade tävlingsledaren Mats Erixon, en av Sveriges bästa långdistanslöpare genom tiderna.
– Jag tycker nog att det var succé. Det hade väl alltid varit roligare om det varit fler deltagare, lite mer publik och solsken, men vi slapp ju regnet i alla fall.

Även i år var Löp & Sko med och skänkte presentkort till de bästa i dam- och herrklassen.
– Det ligger i vårt intresse att långsiktigt stötta lokala lopp som Premiärloppet och Jubileumsloppet, samt Brain Athletics, som forskar kring löpningens positiva hälsoeffekter för hjärnan, säger Löp & Sko’s Pierre Ivarsson.

Premiärloppet har en fin tradition. Det startade 1971, i Örgrytes regi. Genom åren har det sedan varit lite olika arrangörer, och även lite ’cross country’, dvs. tydligare terrängkaraktär.
– Nu tredje året i rad har vi i Sävedalen kört Premiärloppet, berättar Mats. Banan kallas ”Grus-tian”. Det är lite gammaldags stuk at man sprang ”8:an” eller ”10:an” eller ”12:an”. Båda sjöarna är 15. Det är roligt att köra lite retro. Det har ju funnits så mycket löpning här uppe, säkert i 100 år.

Nytt för i år var priser till de bästa i de olika åldersklasserna. Äldst av alla och vinnare i 85-årsklassen var Mats Erixons svärfar Bengt Svensson.

Utöver att vara överlägset snabbast i mål av damerna stack löparesset Charlotta Fougberg ut i mängden med sina färgstarka kläder och tuffa solglasögon. Inför Fougbergs storsatsning på 3000 meter hinder vid Rio-OS till sommaren passade Premiärloppet in i hennes säsongsplanering.

– Vi ville ha ett 10-kilometerslopp nu under våren, ett långt lopp där jag får jobba mycket mentalt. Efter det kommer ju 3000 meter kännas kort.
Efter att ha legat på en hög nivå under lång tid, samt varit hel och frisk länge ser det ljust ut enligt Fougberg som 2014 tog EM-silver på 3000 meter hinder.
– Jag har aldrig varit så här bra tränad som jag är nu och har många fler kilometer i benen jämfört med tidigare.

I herrklassen övertygade Hälle-löparen Mustafa Mohamed och korsade mållinjen först av alla, trots en del störningar i träningen.
– Det har varit förkylningar och lite annat, som jag hoppas att jag slipper nu.
Till skillnad från många andra var han förberedd på den kuperade banan.
– Jag har ju tränat här mycket, så jag är väl bekant med banan. Det var ett bra träningspass. Jag hade inte planerat att tävla egentligen.
Förkylningarna under vintern har medfört att siktet för säsongen har förändrats.
– Jag skulle egentligen tävlat och försökt kvala till OS marathon, men fick ställa in på grund av förkylning, så vi får se vad det blir. Antingen satsar jag på halvmara-EM eller kanske Stockholm Marathon.
Det blir i alla fall inget Göteborgsvarv. Då skall han vara expertkommentator.

Frivilligarbete av eldsjälar är en förutsättning för att kunna genomföra ett evenemang som Premiärloppet. 50 kronor från varje anmäld gick dessutom till Brain Athletics’ forskningsarbete kring motionsträningens positiva effekter på hjärnans hälsa.
– Det är därför vi vill medverka här, förklarar Kjell Selander som arbetar för organisationen.
– För oss handlar det inte främst om eliten, vi vill vara med och öka medvetenheten kring de många hälsofördelarna med motion. De nya åldersklasserna i Premiärloppet är ju ett exempel på en tävlingsstruktur som skall gynna livslångt idrottande.
 

Av Fredrik Ölmqvist/Löp & Sko