Mikael Ekvall med siktet inställt på VM

Det är ganska exakt 1 600 mil från hemmet i Göteborg som Mikael Ekvall väljer att bygga upp sig inför kommande friidrottssäsong. I Falls Creek, mer känd som en populär vintersportort i australiska delstaten Victoria, tränar 27-åringen under tränaren Nic Bideaus övervakning.
— Det finns väldigt många bra löpare i den här träningsgruppen (Melbourne Track Club). Flera av dem har gjort under 28 minuter på 10 000 meter, så här får jag den träningen jag behöver, säger Mikael Ekvall, en av Löp & Sko Klinikens ambassadörer.

Träningsdosen ligger i spannet mellan 170 och 190 kilometer per vecka — egentligen inte så mycket mer kvantitet än på hemmaplan, men höjdskillnaden har en stor inverkan på träningen då hjärtmuskeln får jobba betydligt hårdare på 1 600-1 800 meters höjd.

Den gångna säsongen känner han sig tillfreds med, även om han hade hoppats på lite mer:
— Det var stabilt, men jag hade förstås hoppats på en OS-plats, säger Mikael Ekvall som under hösten istället sprang Berlin Marathon på 2.13.16 och därmed blev bäste europé i loppet.
— Jag gick för svenskt rekord, men jag tröttnade vid 28 kilometer och då försvann chansen.

Hur går tankarna inför kommande säsong?
— Det stora målet blir VM i London, säger Ekvall som står på maratonloppets startlinje i augusti månad.
— Just nu har jag inte satt upp något mål inför London. Fokus ligger bara på att försöka komma tillbaka från min skada och sedan springa fort på 10 000 meter.

Två veckor efter Berlin Marathon drabbades Mikael Ekvall av en knäskada, vilken gav vika först efter en kortisonspruta. Och som inte det vore nog fick göteborgaren halsfluss strax efter att knät blivit helt återställt.
— Jag gick nog på träningen lite för snabbt efter Berlin. Knäskadan höll mig borta i två månader.

Mikael Ekvall kommer att befinna sig i Australien till i slutet av februari, därefter väntar några veckor i Göteborg innan resväskan ska packas ännu en gång. Återigen åker en av Sveriges bästa långdistanslöpare till USA och Mount Laguna, Kalifornien, för ännu ett träningsläger. Allt talar också för att det blir en insats i det minst sagt högklassiga 10 000-metersloppet i Stanford där Ekvall har gjort 28.31,65 som bäst.

Fotnot: I Australien har Mikael Ekvall sällskap av sin svenske tränare Mats Erixon, samt löparkompisarna Maria Larsson (Örgryte IS), Gabriel Steffensen (Mölndals AIK), Björn Martinsson (Strömstad LK) och Daniel Berggren (Strömstad LK).